Brussel

De begraafplaats van Brussel heeft een oppervlakte van 38 hectare en is daarmee de grootste van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Ze is op het grondgebied van de gemeente Evere aangelegd vanwege het plaatsgebrek waarmee Brussel op het einde van de 19de eeuw kampte, en groeide uit tot een heus landschapspark waarin graven te vinden zijn van belangrijke figuren van ons land, zoals Charles de Brouckère, Adolphe Max, Charles Janssens, Jean Volders en tal van andere beroemdheden.

Tussen de oprechtheid van het onvermijdelijke en het geheugen van vorige generaties vertelt het kerkhof vooral de keerzijde van de steden. Het geeft een lezing over de geleidelijke verandering van de relaties tussen levenden en doden. of over de evolutie van de rouwrituelen dat zelfs leidt tot de uitholling van het eeuwige karakter van de dood. De overvloed aan symbolen en tekens van welke aard ook verwoordt de heiligheid van deze plaats. 

(Teksten uit de info-brochures "begraafplaats van Brussel" en "Kerkhof van Brussel", die je aan de ingang kan terugvinden.)

Foto's: februari 2019